O piscima,  Pisci,  Pisci koje volimo

Marko Vidojković

Marko Vidojković – rođeni beograđanin, književnik, kolumnista, muzičar, voditelj…

Završio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, ali se pravom nikada nije bavio. Počeo je da piše 1998. god. Od 2000., objavljivane su njegove priče i kolumne u časopisima Zbilja, Duga, Praktika, Balkan, BG bluz, Marka, Belgrade Life, Playboy. Bio je urednik u časopisima Maxim i Playboy.

Prvi roman “Ples sitnih demona” u kome opisuje odrastanje šesnaestogodišnjeg pankera izdaje 2001. god. Iste godine usledio je i nastavak pod nazivom “Đavo je moj drug“. Dve godine kasnije izdaje roman „Pikavci na plaži“. Vidojković se proslavio romanom „Kandže“ (2004) koji je za godinu dana doživeo pet izdanja i za koji je dobio nagrade „Zlatni bestseler“ i „Kočićevo pero“. Za sledeći roman „Sve crvenkape su iste“ dobio je Vitalovu nagradu. Godinu za godinom imao je inspiraciju pa su izdate: zbirka priča „Bog ti pomogo“ i romani “Hoću da mi se nešto lepo desi odmah“, „Kandže 2: Diler i smrt“, „Urednik“, „Priče sa dijagnozom“. Posle, kako sam kaže, autobiografskih – 2017. god izdaje izmaštan roman „E baš vam hvala“ koji je prodat u skoro 30 000 primeraka i koji je pune 3 godine aktuelan i tražen. To je naučno-fantastična parodija o Jugoslaviji koja se nije raspala i koja je nastavila da živi u punom sjaju. Njegovi romani prevedeni su na Slovenski, Hrvatski, Makedonski, Bugarski, Poljski, Nemački.

„U paralelnom univerzumu urnebesnog, zabavnog, a opet i sasvim ozbiljnog Vidojkovićevog romana, Jugoslavija se nikada nije raspala, svi smo bogati, zdravi i potentni samoupravljači i ide nam baš dobro, a kosmičkim kvarom uskrsli četnici i ustaše na kraju će, naravno, dobiti po nosu. Jer su negativci i negotivci koji dolaze iz paklenog sveta raspada i užasa – dakle, iz naše dronjave stvarnosti, iz najinferiornije verzije nas samih. Bogme, ako pronađem kapiju paralelnog sveta iz ove knjige, nećete me više videti ovde.“ Teofil Pančić  


Između pisanja sa suprugom Đurđijom Vidojković svira gitaru u pank bendu „Crveni vetar“ i vodi emisiju „Dobar, loš, zao“ na šabačkoj televiziji.

Bez obzira na sva ova zanimanja Marko za sebe kaže da je PISAC.

Marko na Instagramu

Marko u Minhenu

Kako je prošlo dosta vremena od poslednjeg romana s’nestrpljenjem očekujemo sledeći koji izlazi 2021. godine.

 

 

 

%d bloggers like this: